Če Kosovi tudi tokrat ne uspe v visoki politiki, so ji vrata na RTV-ju zagotovo še vedno odprta

Foto: zajetje zaslona/Twitter

Podobno kot Robert Golob je tudi Marta Kos še pred kratkim trdila, da je vstop v politiko nikakor ne zanima – pa čeprav je v preteklosti srečo preizkušala že pri vsaj štirih strankah.

 

No, tako kot Golob si je premislila tudi Kosova, za katero se je govorilo, da naj bi bila Golobova kandidatka za zunanjo ministrico, a sedaj kaže, da ji bo to mesto speljala Tanja Fajon.

Govorilo se je tudi o možnosti, da bi Kosova zamenjala Goloba na premierskem mestu – a glede na to, da Golob po rdeči preprogi hodi kot pav, se po vsej verjetnosti tudi to ne bo zgodilo, razen če ga spodnesejo njegove afere. Brezmadežna sicer ni niti Kosova, med drugim je bilo slišati tudi pritožbe o mobingu. Mimogrede, govori se, da naj bi bili k mobingu nagnjeni tudi nekateri drugi v Gibanju Svoboda, kot na primer Golobova piarovka.

Vsake toliko časa je treba spomniti, koliko zarečenega kruha pojejo določene ptice. “Marta Kos: Odhod v politiko? Nikakor ne,” se je glasil naslov prispevka v Dnevniku, ki so ga objavili 28. novembra 2021.

Torej kakšne štiri mesece preden se je Marta Kos premislila oz. pet mesecev preden je postala podpredsednica stranke Gibanje Svoboda. Konec marca se je na kongresu stranke sicer predstavila kot  “zunanjepolitična svetovalka” predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba, a se je tudi to kmalu spremenilo. Sicer pa – Kosova se je večkrat politično angažirala tudi v preteklosti, s celostranskim časopisnim oglasom je odkrito napadla Janeza Janšo in se postavila na stran stranke SD. Še pred tem pa ji je vstop v politiko preprečil dr. Janez Drnovšek, ki menda  Kosovi ni bil naklonjen. V tretje gre rado?

V mlajših letih je bila Kosova novinarka in dopisnica RTV Slovenija iz Nemčije, potem je odšla za direktorico vladnega urada za informiranje – če preskočimo leta njenega diplomatskega delovanja – tudi to je bilo sicer v okviru politične kvote, bi torej lahko rekli, da gre za še eno “neodvisno” novinarko, ki je prestopila v politiko. No, ta neodvisnost je bila sicer že od samega začetka pod vprašajem, saj je bila na seznam sodelavcev SDV zapisana že kot študentka.

Poleg tega, da je bila generalna sekretarka Foruma 21, jo je opaziti tudi na fotografijah prve seje Pozitivne Slovenije – a naj bi bila po podatkih nekaterih virov ob Zoranu Jankoviću le kot trenerka določenih veščin, kot je javno nastopanje. MOL je v ta namen sklenil pogodbo z direktorjem podjetja GKTI, Aronom Markom, ki je bil takrat tudi mož Kosove. MOL je temu podjetju plačal za skupno osem dni treningov dobrih 48 tisoč evrov, je poročal Žurnal24. Zanimivo, Reporter je pred leti tudi pisal, da je Kosova Petrolu za enourno predavanje z naslovom “Zakaj mora biti vodja vzor” zaračunala kar 6 tisoč evrov. Njene storitve imajo več kot očitno visoko ceno.

 

Vir: Erar

 

Z Erarja je sicer razvidno, da se je iz MOL-a v podjetje GKTI nakapljalo kar 234.757,79 evra, na seznamu je pa tudi nekaj drugih javnih zavodov, med njimi Zdravstveni dom Ljubljana, javni zavod Lekarna Ljubljana in celo Žale. Seveda pa ne manjka niti Modra zavarovalnica. Podjetje zakoncev Marko-Kos je torej kar dobro živelo na račun davkoplačevalcev, vse do leta 2019, ko sta se tudi ločila. Finančne stiske podpredsednica Svobode verjetno nima, Škandal24 je namreč pred kratkim poročal o tem, da je Kosova v letu 2021 sklenila skoraj milijonski posel z osebama, ki imata stalno prebivališče prijavljeno na Barbadosu. Kupca iz Barbadosa,  ki je država z vrha seznama davčnih oaz, naj bi kupila hišo v kraju Selo pri Vodicah, ki sta jo zdaj že nekdanja zakonca najprej ocenila na 1,4 milijona evrov, a nato menda prodala za nekaj manj. Za nekaj časa bo. No, glede na to, da je Kosova – iz do zdaj še nepojasnjenega razloga – predčasno odstopila z mesta veleposlanice iz Švice, je bržkone logično, da bo svojo karierno pot morala nadaljevati kje drugje. Če ji ne uspe v visoki politiki, pa se lahko še vedno vrne na svojo začetno točko – torej na javno RTV, kjer so aktivistom tranzicijske levice vedno na stežaj odprta vrata.

Sara Kovač

Foto Zajetje zaslona/Twitter
Izvor/Avtor Nova24.si