Tanja Fajon vrši nesprejemljiv politični pritisk na javni medij

Foto: STA

Tanja Fajon, ki je še nedavno glasno vpila, da Janševa vlada vrši politični pritisk na RTV Slovenijo, danes brez slabe vesti sama počne prav to.

Vrši politični pritisk nad RTV Slovenijo in se vmešava v uredniško politiko. V odprtem pismu je generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha pozvala k ponovnem razmisleku o napovedani ukinitvi dopisništev v Rimu, Berlinu in Moskvi ter krčenju dopisništva v Bruslju.

Še nedavno je bila Tanja Fajon del “ekipe KUL”, ki je s protestnim pismom opozarjala na nepravilnosti in pritiske na zaposlene na RTV Slovenija. Takratna opozicija je šla še korak dlje in celo dejala, da gre na RTV za ustrahovanje novinark in novinarjev, uničevanje njihove neodvisnosti in poklicne integritete ter preoblikovanje RTV Slovenija v vladno trobilo. Predsednik programskega sveta RTV Slovenija Peter Gregorčič je ob tem takrat dejal, da imajo podpisani politiki željo po podrejanju medijskega prostora in s tem po krepitvi njihove politične moči. In danes smo priča prav temu.

V odprtem pismu, ki ga je zunanja ministrica Tanja Fajon naslovila na generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha, je zapisala, da je novico o napovedani ukinitvi dopisništev v Rimu, Berlinu, Moskvi in krčenju dopisništva v Bruslju sprejela z zaskrbljenostjo, pri čemer je poudarila pomembnost “ozaveščenosti naših državljanov o dogajanjih v svetu in umeščenosti Slovenije v mednarodnem kontekstu“, kar je ironično glede na to, da ji ta “ozaveščenost” ljudi ni kaj preveč pomenila, ko je dr. Jože Možina v januarskem Utripu predstavil drugo plat zgodbe, ki se je dogajala v Dražgošah. Takrat je celo kritizirala RTV in na Twitterju zapisala: “Javni servis = vladni servis, RTV Slovenija sramota!”, danes pa sama posega v uredniško politiko. Ob pismu se je odzval tudi Janez Janša, ki je bil v preteklosti nemalokrat tarča kritik Fajonove, in zapisal: “Nesprejemljiv politični pritisk na javni medij RTV Slovenija?“.

V pismu je spomnila, da je bila nekoč tudi sama dopisnica iz Bruslja, in dodala, da kakovostno poročanje o dogajanju v EU-ju pomeni boljšo obveščenost državljanov, kar pa naj bi vodilo v boljše razumevanje vloge Slovenije v EU. Ponovno je v nadaljevanju izrazila svojo “zaskrbljenost” nad novico o ukinjanju dopisništev v Rimu in Moskvi, saj brez teh ne morejo zagotavljati celovitih informacij in poudarila, kako pomembne so kakovostne in celovite informacije, ravno zaradi ogromno dezinformacij, ki ogrožajo demokracijo. Ob zaključku je v pismu še zapisala, da je pomembno, da državljani dobijo “kakovostne in poglobljene informacije iz Evropske unije in sveta“.

Zanimivo, če ne celo ironično je to, da se Fajonova vmešava v uredniško politiko javne televizije, ki bi morala delovati samostojno in neodvisno, še nekaj mesecev nazaj pa je to očitala takratni vladi in kričala o medijski svobodi. Da ne govorimo o njeni zaskrbljenosti nad zagotavljanjem celovitih informacij iz sveta, medtem ko zagotavljanje celovitih in resničnih informacij ni bila njena skrb in prioriteta, ko je šlo za zgodovinske dogodke v Sloveniji.

Tanja Brkić

Foto STA
Izvor/Avtor Nova24.si