Janković je sofinanciral štiri Smodejeve projekte, pri enem pa so sprožili postopek za vračilo izplačanih sredstev

Ljubljanski župan Zoran Janković. Vir: STA

Medtem ko nekateri plačniki pojasnjujejo, da je bil Fotopub Dušana Smodeja v času sodelovanja ugledna organizacija s kvalitetnimi vsebinami, je videti, da se je v nekaterih primerih zataknilo že med samim sodelovanjem.

Na primer pri projektu, ki naj bi ga financiral MOL – na slednjemu so pojasnili, da prijavitelj v zaključnem poročilu ni predložil dokazil o plačilu stroškov, zato so julija 2022 sprožili postopek za vračilo izplačanih sredstev. Na novomeški občini pa so povedali, da je ekipa Fotopuba prej uveljavljen projekt zapeljala v popolnoma drugačne vode – tako so nazadnje delovanje društva podprli leta 2019.

Poročali smo že o tem, koliko javnih sredstev se je že steklo na bančni račun Društva za sodobno kulturo Fotopub. Erar namreč razkriva, da so od leta 2006 in vse do danes prejeli 131.105,94 evrov javnih sredstev. Največ denarja jim je pričakovano namenilo ministrstvo za kulturo, in sicer v skupnem znesku 57.026,00 evrov. Mestna občina Novo mesto je nakazala 40.258,94 evrov, Mestna občina Ljubljana pa 20.700,00 evrov. Med plačniki so med drugim še Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), Zavod za šport, kulturo, turizem in mladino Novo mesto, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Univerza v Ljubljani – Akademija za gledališče, radio, film in televizijo in Študentska organizacija v Ljubljani. Slovenske novice so objavile, kakšne storitve je Fotopub opravil za navedena plačila.

 

Na ministrstvu za kulturo so za Slovenske novice pojasnili, da se je društvo Fotopub prijavljalo na različne redne razpise ministrstva za kulturo, ki jih ministrstvo objavlja za podporo kulturnim programom in projektom, izbor projektov pa opravlja področna strokovna komisija. “Društvo Fotopub se je prijavljalo na različne redne razpise ministrstva za kulturo, ki jih ministrstvo objavlja za podporo kulturnim programom in projektom, izbor projektov pa opravlja področna strokovna komisija. Fotopub je bil sprejet v sofinanciranje na večletnem projektnem razpisu JPR-VP-2018-2021. V letih 2018, 2019, 2020 in 2021 je prejel sredstva v skupni višini 52.826,00 EUR in sicer za projekt: Festivalpub. V letih 2015 in 2017 se je Fotopub prijavil še na dva razpisa v vrednosti dobrih 4200 evrov. V prvem primeru (leta 2015) kot koproducent, v drugem (leta 2017) kot producent. Skupno je tako Fotopub od leta 2015 naprej z Ministrstva za kulturo prejel 57.026 evrov. Finančnih nepravilnosti za zdaj nismo ugotovili. Drži pa, da za leto 2021 izvajalec dolguje še vsebinsko letno poročilo (gre za prvi zgoraj naveden projekt). Pozvali smo ga, naj to poročilo za leto 2021 predloži najkasneje do 31. avgusta 2022,” so sporočili z ministrstva.

Sprožili so postopek za vračilo izplačanih sredstev

Pri MOL-u so pojasnili, da je oddelek za kulturo od leta 2019 prek javnega razpisa sofinanciral štiri projekte, ki jih je prijavilo Društvo za sodobno umetnost Fotopub. Za projekt, ki so ga financirali leta 2021 pa so sprožili postopek za vračilo izplačanih sredstev. “V letu 2019 smo na področju vizualnih umetnosti podprli projekt Fotopub na Tivolski v višini 4700 evrov. Projekt je bil realiziran in finančno zaključen skladno s pogodbo. V letu 2020 smo na področju vizualnih umetnosti podprli projekt Fotopubov projektni prostor II: Samostojne razstave v višini 6000 evrov. Projekt je bil realiziran in finančno zaključen skladno s pogodbo. V letu 2021 smo podprli dva projekta, in sicer na področju vizualnih umetnosti projekt Fotopubov projektni prostor 2021 v višini 6000 evrov. Projekt je bil realiziran in finančno zaključen skladno s pogodbo. Drugi je bil projekt na področju uprizoritvenih umetnosti Slovenski pasijon ali Krst na Triglavu (projekt se je izvedel v koprodukciji z AGRFT) v višini 4 tisoč evrov,” so pojasnili. A ker prijavitelj v zaključnem poročilu ni predložil dokazil o plačilu stroškov, so se zadeve pri zadnjem projektu zapletle – zato so julija 2022 sprožili postopek za vračilo izplačanih sredstev.

Na novomeški občini so povedali, da je Fotopub v Novem mestu izvajal mednarodni festival sodobne fotografije Fotopub. “Festival oz. delavnica Fotopub je bil ustanovljen leta 2000 in je kot projekt pred leti vsebinsko in programsko veljal za enega izmed izstopajočih mednarodnih festivalov v Sloveniji, ki je imel velik odmev širom Evrope. Na žalost je festival oz. delavnica pod sedanjo ekipo prekinila z zasnovo prireditve izpred 20 let in projekt zapeljala v popolnoma drugačne vode. Izvedbo festivala, dokler se je ta izvajal v javnem interesu ter predvsem v Novem mestu, smo na občini sofinancirali prek vsakoletnih razpisov, ki jih namenjamo društvom in organizacijam s sedežem v naši občini. Nazadnje smo delovanje društva podprli leta 2019, kasneje pa po naših informacijah društvo ni več delovalo v Novem mestu.” Po poročanju SN pa se je od Dušana Smodeja distanciral tudi novomeški Zavod za za šport, kulturo, turizem in mladino. “Z društvom Fotopub trenutno ne sodelujemo. Sodelovali smo kot soorganizator med leti 2017 in 2019 na področju kulture pri oblikovanju razstavnega programa in pri soorganizaciji festivalov Jazzinty in Fotopub,” so zapisali.

Sara Kovač

Foto STA
Izvor/Avtor Nova24.si