Madžarska proti Netflixu: Vzhodni sosedi imajo dovolj promocije homoseksualnega vedenja otrokom

(vir: Voice of Europe)

Dejstvo je, da je velikan Netflix postal izredno politično obarvan, s tem pa tudi njegova vsebina.

Predvsem novejša. Ali pa je stopil čez mejo, bo ugotavljal madžarski medijski regulator, ki je po poročanju Politica prejel pritožbo nad neprimerno vsebino za mladoletnike, ta naj bi namreč kršila madžarski zakon, ki prepoveduje predvajanje homoseksualne vsebine mlajšim od 18 let.

Državni organ za medije in komunikacije s sedežem v Budimpešti je dolžan sprožiti preiskavo po kakršni koli pritožbi, ki jo prejme. Enako velja za trenutni primer, ki ga obravnavajo, pišejo madžarski mediji. Kljub temu, da podrobnosti raziskave za javnost še niso pojasnili, pa so razkrili razlog preiskave, in sicer: prikazovanje homoseksualne vsebine mladoletnikom, ki je na Madžarskem z zakonom prepovedana.

Madžarski medijski regulator je v sredo sporočil, da preiskuje Netflix zaradi morebitnega kršenja kontroverznega zakona proti LGBTQ+, saj naj bi zaradi domnevno sporne risane serije dobil več pritožb. Sporna vsebina naj bi se pojavila v trenutno zelo priljubljeni Netflixovi seriji Jurassic World Camp Cretaceous, ki se vrti okoli dogodivščin šestih najstnikov v parku, polnem dinozavrov. Sodeč po zapisanem na priljubljeni platformi je serija primerna za otroke od 7. leta dalje, vendar se na Madžarskem s tem ne strinjajo, zato je prizor v risanki, kjer deklica drugi deklici izpove ljubezen in jo nato poljubi, ostro obsodila.

 

 

Madžarska ostaja zvesta tradicionalnim vrednotam
Madžarska je zaradi svoje naklonjenosti tradicionalnim vrednotam še vedno zvesta tudi tradicionalnim družinam, pa tudi otrokom, ki si zaslužijo normalnega otroštva. Z razlogom, da bi to tradicijo spoštovala in ohranila, je leta 2021 uzakonila prepoved predvajanja LGBTQ+ vsebine mladoletnikom. Madžarski parlament je sprejel zakon, ki prepoveduje nastopanje istospolno usmerjenih v šolskih izobraževalnih gradivih ali televizijskih oddajah za mlajše od 18 let.

Priljubljena otroška serija naj bi predvajala homoseksualno vsebino. (Foto: Netflix)

Nacionalni urad za medije in komunikacije s sedežem v Budimpešti je za medije povedal, da je zadeva v teku in da preverja ali je epizoda otroške serije zares kršila omenjen zakon. Madžarski medijski regulator je pred tem poročal, da je od uveljavitve zakona julija 2021 prejel že 84 pritožb. V zadnjem letu je bilo vloženih že 12 pritožb, a nobena ni kazala na dejansko kršitev. Netflix je bil pred tem tudi tarča preiskave, saj je v eni od japonskih serij nastopil noseč moški. Pritožba je bila nazadnje zavrnjena.

Tanja Brkić

Foto Voice of Europe
Izvor/Avtor Tanja Brkić