V zadnjih dveh letih, ko je vajeti države prevzel Joe Biden, prebivalci na meji z Mehiko zaradi nezakonitega vdora velikega števila migrantov živijo v nenehnem strahu. Okoliški prebivalci so utrpeli vlome, vdore, ugrabitve, poškodbe avtomobilov in nepremičnin, število kaznivih dejanj se je podvojilo, življenje pa je na splošno postalo nevarnejše, saj so bili ekonomski migranti iz revnih latinskoameriških držav na poti v boljše življenje pogosto tudi nasilni.

 

Bidnova administracija glede tega ne bo naredila ničesar,” je dejal sodnik okrožja Kinney Tully Shahan, čigar okrožje leži na meji med ZDA in Mehiko. “Stvar nam je ušla iz vajeti. Potrebujemo pomoč in zahtevamo, da državni tožilec Ken Paxton in naš guverner razglasita migrantsko invazijo v skladu z njeno definicijo v ustavi. Sprejmite to in pojdimo naprej.”

 

Mladi moški iz latinskoameriških držav na poti proti ameriški meji. (Foto: EPA)

Tiskovna predstavnica Abbotta Renae Eze je v izjavi v sredo dejala, da so v zvezi z migrantsko krizo na mizi še vse opcije, medtem ko teksaška vlada skuša popraviti škodo zaradi neaktivnosti zvezne vlade.

Čas je že, da predsednik Biden – in obe stranki v kongresu – opravita svoje delo in zavarujeta našo južno mejo,” je dodala. “Ker izzivov na meji še ni konec, bo Teksas še naprej sprejemal dodatne ukrepe brez primere za reševanje teh izzivov, ki jih je povzročila Bidnova administracija.”

Okrožje Kinney je bilo eno od središč državnih prizadevanj za varnost meja, tamkajšnji uradniki so aretirali na stotine migrantov zaradi kaznivih dejanj vdora na zasebno zemljišče, saj lokalna teksaška vlade nima pristojnosti za regulacijo priseljevanja, Bidnova administracija pa očitno namenoma uvaža migrante.

Shahanu so se v njegovem pozivu pridružili lokalni uradniki iz Terrella, še enega mejnega okrožja, ter okrožij Uvalde, Goliad, Burnet in Medina, ki niso na meji. Shahan je dejal, da je okrožje Kinney podpisalo uradno izjavo, v kateri je pozvalo Abbotta, naj razglasi invazijo in na ravni države Teksas in poskrbi za aretacije migrantov.

Prvi, ki je pozival k razglasitvi invazije na podlagi Ustave ZDA, je bil državni tožilec Arizone Mark Brnovich, ki je dejal, da mora guverner zvezne države Doug Ducey imeti trdno pravno podlago, da se sklicuje na vojna pooblastila in pošlje nacionalno gardo države na njeno mejo, da ustavi “invazijo” mamilarskih kartelov in kriminalnih združb.

Guverner Abbott je bil nad idejo sicer skeptičen – zaskrbelo ga je, da bi lahko takšna poteza teksaške uradnike izpostavila zveznemu pregonu. Abbott je dejal, da je nekdanji vodja ameriške obmejne patrulje njegovemu uradu poslal dopis, v katerem priznava tveganje pregona zveznih oblasti, zato se za to opcijo niso odločili.

V torek so se okrožni uradniki zahvalili Abbottu za denar in podporo, ki jim jo je zagotovil s svojimi prizadevanji za varnost meje vključno z njegovim več milijard dolarjev vrednim prizadevanjem za pošiljanje vojakov in pripadnikov nacionalne garde na mejo. Pri tem so poudarili, da pomoč še potrebujejo.

Tihotapci ljudi predstavljajo neposredno nevarnost državljanom, ko se skušajo izogibati lokalnim organom pregona na avtocestah in se zato vozijo po lokalnih cestah, kjer prihaja do pogostih prometnih nesreč in celo fizičnih konfliktov.

Teksas je sicer v dvoletnem proračunu za varnost meja namenil 4 milijarde dolarjev. Uradniki teksaških okrožij za naraščajoče število migrantov krivijo predsednika Bidna, češ da njegova “politika odprtih meja” predstavlja vabilo migrantom, naj nezakonito vstopijo v državo.

 

Ker so uradi za priseljence preobremenjeni, pomoči zveznih oblasti pa ni, so lokalni uradniki napovedali, da jemljejo stvari v svoje roke.
Šerif okrožja Kinney Brad Coe je dejal, da je prejšnji teden njegov urad prijel štiri migrante, ki so bili vpleteni v prometno nesrečo.
Poskušal jih je predati imigracijskim uradnikom, vendar jih ti niso hoteli sprejeti, ker so rekli, da morajo migranti najprej opraviti zdravniški pregled.Coe je dejal, da ni imel dovolj namestnikov, da bi ure in ure čakali z migranti v bolnišnici, zato je sprejel odločitev, da jim ponudi prevoz nazaj do vstopne točke na meji med ZDA in Mehiko v Eagle Pass. Če država ne bo zagotovila dodatnih sredstev, je dejal Coe, bo njegova agencija še naprej opravljala svoje delo, vendar bo to prineslo visoke stroške. “Moji fantje delajo 14 ur na dan, šest dni v tednu. Razumejo, kaj se dogaja. To bodo počeli še naprej,” je dejal. “Potrudili se bomo, da nas bodo slišali v Washingtonu ali Austinu.