Na območju Harkova se obeta ukrajinska protiofenziva

Ukrajinski Harkov je močno prizadet od vojne. (Foto: epa)

Protiofenziva ukrajinske vojske bi Ruse utegnila oddaljiti z območja Harkova.

Po drugi strani pa bi rusko vojsko lahko prisilili k reorganizaciji, kar bi pomenilo prekinitev komunikacijskih povezav, ocenjuje ameriški Inštitut za preučevanje vojne (ISW).  

Ukrajinska protiofenziva bi utegnila zmotiti delovanje ruske vojske SV od Harkova, kar bi od Rusov zelo verjetno terjalo odločitev: ali okrepiti sile okoli Harkova ali pa tvegati izgubo vseh pozicij, s katerih je mogoče obstreljevati mesto s topništvom. Vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil, general Valerij Fedorovič Zalužnji, je v četrtek sporočil, da ukrajinske enote v okolici Harkova prehajajo v protiofenzivo ter na območju mesta Izjum v harkovskem okrožju, poroča Polska Agencja Prasowa.

 

To je bila prva neposredna tovrstna izjava ukrajinskega vodstva. V preteklih 24 urah ukrajinske enote niso imele kakšnega vidnega napredka, so pa odbile napade ruske vojske, ki si je prizadevala povrniti nekatere izgubljene pozicije.

Ruska ofenziva naj bi v manjši meri napredovala na ukrajinskem vzhodu.

Vendar pa bi ukrajinske enote lahko protinapade v okolici Izjuma spremenile v obsežnejšo protiofenzivo in osvobodile okrožje Harkova.

Ukrajinski raketni sistem v bližini Harkova. (Foto: epa)

 

Ruska stran sicer nadaljuje neuspešno ofenzivo v južnem harkovskem okrožju ter v luganskem in doneškem okrožju na vzhodu in jugovzhodu države.

Ruske enote naj bi vdrle v Azovstal v Mariupolju in bi območje tovarne lahko okupirale v prihajajočih dneh. Omejene ofenzive pa se je ruska vojska lotila tudi v smeri mesta Zaporožje na ukrajinskem jugu, vendar pa pretekli dan ni bil izveden noben napad v okrožju mesta Herson in Nikolajev.

Ukrajinci trdijo, da naj bi osvobodili del ozemlja zahodno od Hersona.

 

Foto Epa
Izvor/Avtor Nova24.si