Športnik Dejan Zavec iz vrst Gibanja Svoboda proti predlogu, ki bi omogočil šport v šolah vsak dan

Športnika Ovnik in Zavec (foto: sta)

Športnik Dejan Zavec, poslanec Gibanja Svoboda, je glasoval proti predlogu sklepa poslanske skupine SDS, da Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pripravi predloge, ki bi omogočili šport v šolah vsak dan,” je na Twitterju zapisala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec.

Omenjena poteza je resnično nenavadna, sploh ker prihaja s strani športnika, ter kaže zgolj na to, da je edino vodilo vladne koalicije, da nasprotuje vsemu, kar pride iz vrst opozicije. Otrokom pač ne bo preostalo drugega, kot da plešejo.

 

“Koalicijski glasovalni stroj Gibanja Svoboda, stranke SD in stranke Levica je na Odboru za izobraževanje, znanost, šport in mladino glasoval PROTI našemu predlogu, da ministrstvo pripravi predloge, ki bi omogočili šport v šolah vsak dan,” so sporočili iz poslanske skupine SDS in vprašali: “Kaj pa zdrav duh v zdravem telesu?”

Na Odboru za izobraževanje, znanost, šport in mladino je Tomaž Lisec dejal: “Marca letos smo prvič po letu 1990 sprejeli prvi resni zakon na področju športne infrastrukture, ko smo na predlog poslanske skupine SDS potrdili več kot 150 milijonov evrov vlaganj v športno infrastrukturo, da se bodo mladi iz kavča lažje preselili na športna igrišča.” Alenka Jeraj je poudarila, da so v zadnjih dveh letih v času vlade Janeza Janše močno pospešili investicije v športno infrastrukturo, saj je premalo športnih igrišč. Pripravljen je nabor investicij za naslednjih pet let kakor tudi zakon, ki namenja sredstva za športno infrastrukturo. Alenka Helbl pa je opozorila: “Julija ste v Golobovi koaliciji zavrnili brezplačen šolski obrok za vse učence tudi za dijake. Ravno pri dijakih je motivacija za gibanje dosti nižja kot pri mlajših, s tem je povezana tudi pravilna prehrana,” ter ob tem še izpostavila, da je dnevni zdrav obrok zelo pomemben.

Svobodnjakov zdravje otrok več ne zanima

Nekdanja opozicija je bila kritična, češ da je bilo med epidemijo poleg ostalih ukrepov, namenjenih za zajezitev okužb, prisotno tudi zaprtje šol, prepoved organiziranih športnih dejavnosti, prepoved uporabe igrišč in igral ter združevanje na javnih prostorih. Vse našteto naj bi privedlo do upada gibalne učinkovitosti otrok in večjo porast deleža otrok z debelostjo v zgodovini merjenja od leta 1982. No, nekdanje opozicije oziroma sedanje koalicije zdravje otrok sedaj očitno ne skrbi več – ne le, da so glasovali proti temu, da bi omogočili šport v šolah vsak dan, pač pa so – kljub svoji napovedi v koalicijski pogodbi – zavrnili tudi predlog novele zakona o šolski prehrani, ki bi prinesel brezplačna kosila in 50-odstotno subvencionirane malice za vse učence in dijake.

Sara Bertoncelj

Foto STA
Izvor/Avtor Nova24.si