Morski pes hrvaškega ribiča Emila Sotlerja skoraj vrgel s čolna

Foto: pexels

Hrvaški ribič iz zahodnega dela Istre je med ribolovom doživel bližnje srečanje z morskim psom, ki mu je z udarcem zamajal čoln in mu skoraj odtrgal motor.

Hrvaške medije te dni polni zgodba ribiča Emila Sotlerja iz Labina, ki se z ribolovom ukvarja od svojega 13. leta, toda še nikoli se mu ni pripetilo kaj takega, kar je doživel pred nekaj dnevi.

Kot pripoveduje, se je s svojim čolnom odpravil na območje Črna Punta, kamor je odvrgel parangal. Ob dviganju je začutil, da ima na trnku veliko ribo. In res je na suho potegnil 7-kilogramskega morskega psa vrste trnež. A v istem trenutku je na površje priplaval še njegov večji brat, kar je ribič opisal kot rahlo strašljivo izkušnjo.

Morski pes je udaril ob barko

Sprva je začutil močan tresljaj in pomislil, da je prijela velika riba, morda tuna, čeprav je ta redek gost na parangalih. Pravo presenečenje je sledilo šele, ko je žival zagledal na površju in spoznal, da ima opravka z 2,5 metra dolgim modrim morskim psom, ki je človeku tudi potencialno nevaren.

Bilo je kot v filmu! Slabih pet metrov dolga barka se je dodobra zamajala, ko je morski pes udaril z repom in motor prestavil kot za šalo – kot da je škatla vžigalic. K sreči je bil motor dobro pritrjen, da ni padel v morje. Srce mi je padlo v pete in spraševal sem se, kaj bi bilo, če bi tudi sam padel v morje. K sreči imam dovolj izkušenj in barka je bila dovolj visoka. Morski pes je zaplaval dva kroga okrog čolna in nato odplaval v globino,” je bližnje srečanje z morskih psom opisal ribič.

Sara Kovač

Foto Pexels