Golobovi s spremembo predpisov do kadrovskih menjav!

Vlada Roberta Goloba za potrebe kadrovanja spreminja celo predpise. (Foto: STA)

V torek zvečer se je iztekel rok, ki ga je vlada Roberta Goloba ministrstvom določila za dostavo seznamov vseh na novo zaposlenih v zadnjih dveh letih. Po Golobovem mnenju bo to najtransparentnejši način pregleda, ali so pri zaposlovanju nastala “odstopanja od ustaljenih norm”.

Po poročanju Dela pa je med Golobovimi prioritetami (poleg menjav na RTV-ju) tudi sprememba zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH).

Posledično bi se Golob nato lahko lotil tudi “sistematizacije” v nadzornih svetih družb, ki jih upravlja holding. Na današnji dopisni seji pa so sprejeli še spremembe sklepa o ustanovitvi Nacionalnega inštituta za javno zdravje, da so zamenjali direktorja Milana Kreka.

Prejšnji teden smo poročali, da je bilo na prvi redni seji nove vlade naloženo ministrstvom, organom v sestavi ministrstev in vladnim službam, da do torka, 7. junija 2022, do 9. ure, pripravijo poimensko preglednico vseh od 1. januarja 2020 do 1. junija 2022 novo zaposlenih, in sicer z nazivi, plačnim razredom in tipom zaposlitve.

Ti seznami imajo zlovešč prizvok revanšizma in so slab začetek dela nove vlade, pa tudi odraz neznanja,” je za Siol komentiral nekdanji minister za javno upravo in notranje zadeve Gregor Virant, ki meni, da za tovrstne sezname ni pravne podlage – informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik sicer meni drugače. Da gre pravzaprav zgolj za čistko kadrov, ki so sodelovali z vlado Janeza Janše, kaže tudi primer direktorja NIJZ dr. Milana Kreka, minister za zdravje naj bi nanj pritiskal, da odstopi, imeli naj bi tudi že novega kandidata za njegovo mesto.

 

Kjer ne gre zlepa, bo šlo pač zgrda. Že v primeru RTV-ja je jasno, da se jim strašansko mudi z menjavami – tako zelo, da ponovno načrtujejo sprejetje novega zakona, ki bi omogočil po hitrem postopku zamenjati programski oziroma nadzorni svet RTV. Spomnimo, podobno se je vladajoči stranki SD mudilo že leta 2010. Ni pa to edino področje, kjer razmišljajo o spremembah zakonov.

Med prioritetami Gibanja Svoboda je po informacijah Dela tudi sprememba zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH). “To je namreč najpreprostejša pot za slovo od kadrov Janeza Janše tako v SDH kot tudi v državnih družbah, ki jih holding upravlja,” so pojasnili ter nadaljevali, da bodo hkrati spremembo zakona o SDH zavili v potrebo po ureditvi statusa DUTB, ki ji bo življenjska doba potekla konec leta in bo pridružena SDH. Predsednik nadzornega sveta SDH Ivan Simič je sicer že včeraj vodenje nadzornikov prepustil Karmen Dietner, bo pa še naprej ostal nadzornik SDH.

 

“Menim, da vsaka vlada ima pravico, da na odgovorne položaje postavi svoje kadre in to kvalitetne. Te menjave bi morale biti normalne in sestavni del življenja. Ob tem pa poudarjam, da bi vse zamenjave morale biti predvsem človeške in temu primerne bi morale biti tudi odpravnine za predčasne razrešitve. Zavedati se moramo dejstva, da imajo posamezniki družine, da imajo svoje finančne obveznosti in zaradi tega zamenjave brez odpravnin ali določenega odpovednega roka lahko pripeljejo te družine ali posameznike v finančne težave. Menim, da bi ureditev tega področja lahko bil velik izziv za sedanjo vlado. V kolikor se bo koalicija odločila za spremembe zakona o SDH, ker bi na ta način najlažje zamenjala nadzornike, je to njihova pravica in pričakujem, da bodo te spremembe izvedli v skladu z ustavo. Opozicija pa bo, tako predvidevam, ob teh spremembah lahko izkoristila svoje ustavne pravice, kot smo temu bili priča zadnji dve leti,” je komentiral nekdanji generalni direktor Fursa Ivan Simič. Ob tem bi bilo morda treba spomniti tudi na to, da je novi predsednik vlade med drugim tudi že napovedoval spremembe ustave.

Po podatkih Dela Robertu Golobu pri “sistematizaciji” oziroma kadrovanju “nagaja” Janez Žlak, ki vodi upravo SDH in ne namerava odstopiti. Za imenovanje in odpoklic članov uprave SDH je pristojen nadzorni svet, člane nadzornega sveta SDH pa imenuje državni zbor na predlog vlade, in sicer za obdobje petih let. Državni zbor daje soglasje k celotnemu predlogu vlade, spreminjati pa ga ne more. Če nadzorniki, ki naj bi sodili pod SDS kader, ne bodo sami odstopili, se jih torej lahko umakne le še s spremembo zakona in ukinitvijo SDH. Ko bo Golob uspel prevzeti SDH, pa se lahko loti tudi “sistematizacije” v nadzornih svetih družb, ki jih upravlja holding. Sem spadajo na primer Petrol, Telekom, Luka Koper in Pošta Slovenije – kjer se po naših podatkih tudi že aktivno trudijo čim prej nastaviti “svoje”. Odstopil ne bo niti Franci Matoz, ki vodi nadzorni svet Luke Koper, kot nadzornik bo ostal tudi v Slovenskih železnicah.

Kreka odstranili s spremembo sklepa

Kot že rečeno, direktor NIJZ dr. Milan Krek ni ravno soglašal z “namigom” ministra Danijela Bešiča Loredana, da bi bilo najlažje, če bi se s položaja kar sam poslovil. Po objavi nekaterih medijev, da ima njegova poteza znake korupcije, je vlada pristopila na drugačen način in sicer so na današnji seji sprejeli spremembe sklepa o ustanovitvi Nacionalnega inštituta za javno zdravje in tako zamenjali Kreka, ki ga bo nadomeščal vršilec dolžnosti. “Spremembe sklepa o ustanovitvi Nacionalnega inštituta za javno zdravje določajo dodatno situacijo, kdaj se imenuje vršilec dolžnosti strokovnega direktorja zavoda, in skladno s tem spreminjajo sklep o spremembah in dopolnitvah sklepa o ustanovitvi Nacionalnega inštituta za javno zdravje z dne 1. 6. 2022 (7. člen), kjer se za čas do imenovanja strokovnega direktorja zavoda predvidi, da naloge strokovnega direktorja zavoda opravlja vršilec dolžnosti strokovnega direktorja zavoda in ne generalni direktor zavoda,” so sporočili.

Sara Bertoncelj

Foto STA
Izvor/Avtor Nova24.si